Oppsummering Førstehjelpskurs 6. april

Tusen takk til kursleder Kjetil Tveit Forsetlund, som holdt et lærerikt kurs for ungdom, foreldre og teknisk personell lørdag 6. april 2019.
Håper vi aldri får bruk for denne kunnskapen.

Huskeregel - BLÅST
Alt som ser unaturlig ut er ikke normalt. Uansett situasjonen er det viktig å skape ro og vise omsorg. Det viktigste er at du gjør noe, uansett kvaliteten på det du gjør.

B - Bevissthet
Får du kontakt med personen? Snakk til vedkommende, påfør vedkommende litt smerte for å provosere smertereaksjon.
L - Luftveier
Er luftveien fri? Unaturlige gurglelyder betyr at personen ikke puster. Bruk fingrene til å legge hodet bakover og haken frem.
Å - Åndedrett
Puster personen? Igjen, gurglelyder betyr at personen ikke puster. Legg hodet (partiet mellom øye og øre, blikket vendt mot personens kropp) over personens munn i 10 sekunder for å føle om pusten er normal (gjennomsnittlig 16 pust i minuttet).
S - Sirkulasjon
Blodgjennomstrømningen. Er det åpne sår, pumper hjertet som det skal? Du må stoppe blødninger ved å legge press på dem, og gjennomføre Hjerte- og lungeredning (HLR) for å holde sirkulasjonen gående.
T - Temperatur
Pass på at personen ikke blir nedkjølt (hypotermi). Dekk personen til, også mot underlaget (rundt hele kroppen). Nedkjøling skaper økt stress, forhøyet puls og økt blodgjennomstrømning.

Legg personen i (stabilt) sideleie med den ene armen over hodet og personen liggende på siden. Slik renner eventuelt oppkast ut av munnen, heller enn å blokkere luftveiene. Gjør dette dersom personen puster, om den så er bevisst eller ubevisst, og med usikkerhet rundt skader i rygg og nakke. Det viktigste er at personen overlever.

Ring nødetater - 110 (brannvesen), 112 (politi), 113 (ambulanse)
Legevakt - 116 117
Er du i tvil om du skal ringe nødetatene eller legevakten, ring nødetatene.

Dersom du er på tur langt fra allfarvei og uten mobildekning er det viktigere å få tilkalt hjelp enn å bli værende hos den skadde.
Informasjon som skal overgis til nødetatene:
1 - Hvem ringer?
2 - Hvor ringer du fra?
3 - Hva er situasjonen?

Hva gjør jeg dersom personen ikke puster?
Start med HLR og kompresjoner så fort som mulig. Legg begge hender oppå hverandre midt på personens brystkasse. Ha strake armer, stå bredbeint på knærne og bruk hoftene. Ikke vær redd for å knekke ribbein, dette er helt normalt. Det viktigste er å holde sirkulasjonen i gang.
Sjekk om det er noe som blokkerer luftveiene.

Gjør 30 kompresjoner av gangen (100 - 120 kompresjoner i minuttet), deretter 2 kjappe (1 sekund) innblåsinger (hold vedkommendes hode bakover, klem igjen nesen og pust inn i personens munn). Dersom du føler innblåsingene er ukomfortabelt, det viktigste er at du gjør kompresjoner.

Dersom dere er flere til stede burde man bytte på hvem som gjør kompresjoner og hvem som gir innblåsingene. Fordel oppgaver.
HLR er oftest vedlikehold, det er sjeldent man får liv i en person uten hjertestarter.

Ved tilgang på hjertestarter anbefales at denne brukes. Du kan ikke gjøre noe galt med maskinene som brukes i dag. Hjertestarteren gir opplysninger og kommandoer som effektiviserer HLR. Støt kan ikke gis med mindre maskinen bestemmer det er nødvendig.

Hva gjør jeg ved mindre alvorlige skader og hendelser?
Utslått pust
Stå bak vedkommende, strekk dem ut og deretter dytt hendene inn i mellomgulvet under ribbeina. Personen vil mest sannsynlig være stresset og redd, forhold deg derfor rolig og utfør hjelpen.
Dette kan gå over av seg selv også, eller personen kan besvime og slik bli bedre.

Kuttskade og andre blødninger
Legg press på det aktuelle området. Ved åpne kuttskader er det lurt å bandasjere området. Under bandasjen er det mulig å legge inn en gjenstand som kan øke og stabilisere presset før den knytes fast. Hold bandasjen flat og rett, den skal være stram selv om dette kan være smertefullt.
Dersom det fortsatt blør etter bandasjering legges en ny bandasje utenpå den andre. Det skadde området skal heves over hjertehøyde.

Det er fordelaktig å skylle ut av såret, eller rense det, før bandasjering, men det er ikke nødvendig.

Neseblod
Hold på nesebeinet med hardt press. Hodet skal bøyes fremover.

Hjelm, av eller på?
Det anbefales at man tar av hjelmen dersom det er fare for at luftveiene blir blokkert. Vær forsiktig, noen hjelmer har utløsningsmekanismer som gjør det enklere.
Med åpne hjelmer som brukes under ridning (og sykling) kan vedkommende beholde den på i de fleste tilfeller.